Prezența online spune multe despre afacerea ta și potențialii clienți. Creează-ți strategia în funcție de nevoile lor, investind eficient într-un site de promovare.

Scopul

Primul pas, inainte de a porni la drum, este stabilirea unui punct de reper. Fie ca e vorba de o idee noua, un rebranding, sau extinderea unei afaceri pe internet, trebuie sa poti raspunde la cateva intrebari:

  • Care sunt serviciile pe care le pot oferi?
  • Care este intinderea geografica unde imi pot exercita activitatea?
  • Ce ma diferentiaza pe mine fata de concurenta? Unde ma situez?
  • Care imi sunt punctele tari? Dar cele slabe?
  • Cu ce ma va putea ajuta prezenta in mediul online?
  • Ce asteptari am de la aceasta?

Structurarea unui site de prezentare poate rezolva mai multe dintre problemele initiale, obligandu-te sa definesti mai bine businessul pe care il conduci si scopul pe care il urmaresti.

Audienta

La fel cum ai ajuns sa iti cunosti afacerea pe dinafara, trebuie sa-i cunosti si pe consumatori. Fie ca e vorba de cititori ai articolelor tale, specialisti din acelasi domeniu, sau clienti ocazionali, toti pot deveni potentiali cumparatori. Este indicat sa-i intampini cu raspunsuri pregatite inainte sa isi puna intrebari, facilitand accesul la serviciile tale.

Incearca sa definesti cat mai corect publicul tinta si nevoile sale de la bun inceput. Acest lucru se va face resimtit in bugetul pe care vrei sa-l investesti pentru a-ti dezvolta afacerea. Cum orice cauza are un efect la baza, la fel si nenumaratele probleme de care te lovesti au diferite rezolvari.

Gaseste raspunsuri cat mai apropiate de adevar urmatoarelor intrebari:

  • Care sunt serviciile pe care eu le asigur?
  • Cine are nevoie de aceste servicii?
  • Cine ar cumpara aceste servicii?
  • Cine este concurenta mea directa? Care sunt preturile lor? Dar calitatea?
  • Care sunt motivele pentru care cumparatorii m-ar alege pe mine in fata concurentei? Dar invers?
  • Cum ma pot folosi de prezenta in mediul online? Ce asteptari am?

Cunoasterea publicului tinta este facilizata de raportarile regulate legate de datele demografice, preferintele si comportamentul de consum a potentialilor tai clienti. Acestea se pot genera usor sub forma de tabele sau grafice, pe intelesul oricui.

Bugetul

Cea mai arzatoare problema a unui intreprinzator este bugetul de care dispune. Nu de putine ori, acesta se stabileste gresit. In functie de profitul afacerii si inainte ca firma sa piarda clienti, ar trebui sa pui deoparte un buget de investitii in strategiile de marketing.

„Paza buna trece primejdia rea.”

Masurile disperate luate in momente de criza nu vor avea ca rezultat o crestere strategica si eficienta a veniturilor. De multe ori, o investitie pripita in reclame, social media, sau un site supra-optimizat nu este un raspuns favorabil pe termen lung.

Prezenta in mediul online trebuie privita ca pe o investitie sigura de lunga durata, care va fi si cartea ta de vizita in fata potentialilor clienti. Epoca internetului si a vitezei, decada new media si diversitatea oferita de acest mediu face ca piata serviciilor sa fie mult mai accesibila, informatiile sa circule mai rapid, la costuri mai mici decat marketingul clasic.

Potentialul

Cu ajutorul marketing-ului online si al unui site de prezentare, costurile de promovare se reduc sesizabil, iar efectele pot fi masurate in timp real. Strategiile pot fi ajustate in timp real, chiar si de la o zi la alta, in functie de rezultatele urmarite.

Creeaza-ti o comunitate pro-activa care sa te sustina si sa-ti ofere feedback direct. Comunica mai bine cu clientii tai tinandu-i in permanenta informati si la curent cu toate inovatiile din domeniu. Creste siguranta si increderea afacerii tale oferindu-le cumparatorilor un serviciu de asistenta post-achizitie cu ajutorul unui sistem de e-mail dedicat sau mesagerie instanta.

Inlatura orice risc care-ti vizeaza clientii, vanzarile, sau afacerea, investind eficient si strategic. Alege serviciile care ti se potrivesc.