Dreptul la anonimitate, redus

Trebuie să fim conștienți de faptul că, deși folosim anumite servicii zi de zi, nu avem niciun drept de proprietate asupra lor. Toate informațiile despre noi pe care care le-am introdus inițial la crearea contului, cât și evoluția fiecăruia pe parcurs, pot dezvălui cantități inimaginabile de informații. Tot ce poți face, e să rămâi precaut, pentru că dreptul tău la anonimitate va dispărea.

 

Știm cu toții că odată cu dezvoltarea infrastructurii și scăderea costurilor de întreținere, accesul la internet devine din ce în ce mai răspândit în rândul utilizatorilor. Am intrat deja într-o altă eră a internetului – cea în care suntem conectați în paralel cu mai multe dispozitive inteligente. Acest lucru ne determină să dezvoltăm în timp o dependență falsă, indusă față de mediul online, dar și apariția a noi amenințări ce privesc siguranța și securitatea datelor indivizilor.

Totodată, se pare că activitatea îndelungată sub identități suspecte ale utilizatorilor va ridica o serie de întrebări pentru mai marii internetului. Și aici nu vreau să abordăm cazurile malițioase de virusare, atacuri ale hackerilor, viruși și așa mai departe. Acest articol se rezumă la siguranța și în același timp, la dreptul la anonimitate al nostru, utilizatorii de rând.

Azi am primit o notificare din partea unei mult prea cunoscute rețele de socializare, în care mi se cerea să încarc o copie a cărții mele de identitate care să-mi confirme datele unui cont, creat în urmă cu mai mulți ani. Acel cont era creat, bineînțeles, ca backup pentru câteva proiecte pe care le administrez și la fel de bine înțeles este și faptul că avea declarate informații mai mult sau mai puțin fictive, dar totuși realiste.

După modelul american: John Doe 9/9/1999

 

Pe același principiu, acum câțiva ani operatorii de telefonie mobilă au obligat toți posesorii de cartele preplătite să facă o scurtă vizită cu buletinul la cel mai apropiat shop, pentru a fi înregistrați în baza de date națională. Atunci au mizat pe siguranța indivizilor, prea multe telefoane și mesaje de tip amenințare și înșelăciune, care puteau veni absolut din partea oricui.

Aplicația Facebook pentru mobil ne poate spune mai multe detalii despre puterea accesul total pe care o are asupra datelor din telefoanele noastre. Câteva dintre cele mai “amuzante” posibilități ale acestor aplicații care ne cer acceptul de a le atribui atâtea permisiuni, pot fi:

 • determinarea geolocației utilizatorului în timp real;
 • înregistrarea pozițiilor și traseelor pe glob ale individului (Google deja face asta);
 • citirea tuturor contactelor și a numerelor de telefon din agendă;
 • trimiterea de mesaje în numele, dar fără știința utilizatorului;
 • înregistrarea tuturor conversațiilor atât din aplicație, cât și din celelalte aplicații (să nu uităm că Facebook deține și Messenger, WhatsApp, Instagram, etc.);
 • compararea permanentă a porțiunilor din conversații cu acele expresii / cuvinte cheie considerate de risc, sau ilegale;
 • “citirea” pozelor din telefon;
 • ascultarea conversațiilor telefonice;
 • activarea microfonului sau a camerei și monitorizarea ascunsă a conversațiilor;

printscreen

Chiar dacă aceste servicii nu au în vedere tentative de monitorizare directă a indivizilor, pot apărea alte situații critice, cum ar fi:

 • colaborarea lor cu alte servicii naționale secrete, guverne, poliție;
 • colaborarea lor cu alte organizații private și schimbul de date cu caracter personal;
 • derularea unor studii la nivel macro asupra psihologiei utilizatorilor, al comportamentului, modului de lua decizii, etc;
 • accesul hackerilor în bazele lor de date, care să fure cantități enorme de informații și să le facă publice. Sună cunoscut? (Vezi cazul Ashley Madison)

 

Ce crezi că ne rezervă viitorul și cu ce libertăți vom mai rămâne? Te invit să lași răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.