Prezența online spune multe despre afacerea ta și potențialii clienți. Creează-ți strategia în funcție de nevoile lor, investind eficient într-un site de promovare.

Pentru a putea face un calcul coerent, in acest articol vom incerca sa disecam impreuna investitia ta in mai multe costuri mici, sa intelegi ce reprezinta fiecare in parte. Urmatoarele etape vor fi prezentate sub forma de pasi logici care vor trebui urmati succesiv, in cazul in care te hotarasti sa treci in mediul online.

Pentru inceput, vreau sa pornim cu o veste buna: costurile sunt relative, depinzând de fiecare oferta in parte. Poti beneficia de reduceri substantiale la achizitionarea unui pachet care sa cuprinda atât domeniul, hosting-ul, cât si serviciile de webdesign aferente, sau iti poti imparti strategic costurile pentru mai multe achizitii, in timp.

1. Primul si cel mai important pas va fi achizitia domeniului web sau a numelui dupa care vei fi gasit in mediul online. Aceasta etapa se poate efectua si fara constrângerea de a trece imediat la urmatorii pasi si reprezinta doar inregistrarea unui nume unic intr-o baza de date, pentru a nu putea fi „furat” ulterior.

Achizitia unui domeniu se face de la organizatiile dedicate: RoTLD (Romania Top Level Domain), firmele de gazduire web, sau de la agentiile de creare site-uri. Pretul practicat de fiecare poate diferi in functie de ofertele fiecaruia, campanii publicitare, cererea pe piata, sau cursul euro/dolar.

Domeniul numele-tau.ro (sau .com/.org/.en/etc.) pot fi reinnoite anual sau odata la cativa ani.

2. Alegerea unui pachet de hosting web este obligatorie din momentul in care te-ai hotarât sa te dezvolti in online. Din acest moment, dupa legarea domeniului de serverul care te va gazdui, vei avea posibilitatea de a crea noi adrese de e-mail personalizate si de a trece la pasul urmator.

Costurile implicate in aceasta sectiune sunt recursive, fiind determinate de furnizor si de optiunile pe care le doresti pentru viitorul tau site: un numar nelimitat de adrese de e-mail, spatiu mai mare de stocare, sau o latime de banda considerabila, pentru un numar mai mare de vizitatori. Acest pachet va fi platit lunar, sub forma unui abonament.

Tipul business-ului pe care-l ai va influenta in mod direct platforma site-ului. Acum e momentul in care va trebui sa alegi intre: un site de prezentare, un magazin online, blog personal, un forum, o platforma interactiva, s.a.m.d.

3. Crearea site-ului este momentul in care lucrurile incep sa prinda contur. Din acest moment putem vorbi de forma, aspect, particularizare. Acesta va fi practic sasiul afacerii tale in mediul online.

Costurile directe vor reflecta gradul de personalizare dorit, nevoia de functionalitati suplimentare, aspectul general al site-ului (se pot folosi interfete deja existente, unele gratuite, altele nu; sau dezvolta o platforma dedicata business-ulului tau). In aceasta sectiune pot interveni probleme de tip financiar, costurile putând ajunge usor de la câteva sute, la mii de euro.

Vestea buna este ca aceste plati vor fi efectuate o singura data pentru fiecare site in parte. Cu ajutorul unei mentenante atente, un site poate rezista ani buni de la creare si pâna la momentul când va fi considerat depasit din punct de vedere moral.

4. Crearea de continut optimizat pentru site este unul dintre pasii de multe ori ignorati de catre beneficiari. Nu de multe ori vei intâlni cazuri in care pozele nu sunt taiate la dimensiune, textul nu e formatat (aranjat, editat) corespunzator, sau pur si simplu nu e conceput intr-un mod profesionist.

Neacordarea unui interes pe masura asupra acestor criterii poate face ca investitia sa fie total inutila, generând frustrari de ambele parti (atât cea a beneficiarului, cât si a executantului).

Costurile implicate sunt cele pentru crearea fiecarui material in parte, fie ca vorbim despre bannere, poze profesioniste, text pentru articole, clipuri audio & video, etc.

5. Ultimul, dar nu si cel din urma pas este mentenanta intregului site. Acest pas, repetat ocazional, va asigura conditiile ideale pentru buna desfasurare a functionalitatilor, mentinerea site-ului nevirusat si a aspectului ingrijit. Acest lucru va spori sanatatea site-ului, iar tu te vei putea bucura de el pentru o perioada mult mai lunga.

Aceste costuri pot fi impartite sub forma unui abonament lunar, cu intretinere continua, sau sub forma unor interventii ocazionale.

Odata cu parcurgerea acestor pasi cu pixul pe hârtie, vei fi constient de costurile unui site web si de implicatiile acestora. Secretul care sta in spatele fiecarui posesor de site este reprezentat de beneficiile pe care acesta i le aduce, atât din punct de vedere financiar, cât si din punct de vedere social.